Lidmaatschap aanvragen


Ontwikkelingen natuurvriendelijk isoleren

In dit artikel vind je de nieuwste gemeenten met pre-SMP ontheffing en lees je de uitkomsten van een onderzoek naar neveneffecten van spouwmuurverblijven voor vleermuizen.

Ontwikkelingen natuurvriendelijk isoleren

In dit artikel lees je over de laatste ontwikkelingen in natuurvriendelijk Isoleren: meer gemeenten met ontheffing en een onderzoek naar neveneffecten van vleermuisverblijven. 

Nieuwe gemeenten met pre-SMP ontheffing

Er zijn weer meer gemeenten met pre-SMP ontheffing. Dat betekent: vlotter natuurvriendelijk kunnen isoleren. Particulieren in deze gemeenten hoeven geen ontheffing van de Wet natuurbescherming aan te vragen om te mogen isoleren: De Ronde Venen, Oudewater, Veenendaal en Woudenberg. Naar verwachting volgen binnenkort de gemeenten Soest, Bunnik en Houten in de provincie Utrecht en gemeenten in Overijssel. Bekijk een actueel overzicht van gemeenten. 

Onderzoek: spouwverblijf vleermuis niet nadelig 

Het maken van spouwverblijven voor vleermuizen is verplicht als je volgens de pre-SMP methodiek natuurvriendelijk isoleert. Vleermuiskasten plaatsen is alleen nog toegestaan bij bouwtechnische belemmeringen. Je klant kan gerust zijn. Onderzoek van Artriensis in opdracht van de provincie Utrecht wees uit dat het effect van spouwverblijven de kans op vochtproblemen niet vergroot en het effect op het energieverbruik verwaarloosbaar is. Vragen hierover kun je stellen aan David van der Veen via info@natuurvriendelijkisoleren.nl.

 

Terug naar het overzicht